Liza Aura, valjas- ja satulaseppä

Satulaseppä Liza

Lizalla on 25 vuoden kokemus hevosten parissa, niin harrastajana, kilpailijana kuin hevosen omistajana. Liza on ratsastuksen lisäksi ollut aina erityisen kiinnostunut hevosten hyvinvoinnista, anatomiasta ja sitä kautta varusteiden sopivuudesta.

Lizalle tärkeä arvo hevosmaailmassa on luonnollinen ja onnellinen hevonen.
Lizan työkalupakkiin kuuluukin ratkaisukeskeisiä, toiminnallisia ja käytännöllisiä menetelmiä työnsä toteuttamiseen. Kuten usein todettua, hevosten kanssa kaikki liittyy kaikkeen, joten taitoa on katsoa hevosta kokonaisuutena ja yksilönä, sillä niin moni asia vaikuttaa hevosen satulan ja varusteiden valintaan. Ennaltaehkäisy sekä kuntoutus ovat tulleet työssä tutuksi, ja siksi Liza tekeekin tiiviisti yhteistyötä eri hevosalan ammattilaisten kanssa.

Ennen ammatillisia opintoja Liza on käynyt useita eri hevosalan kursseja sekä luentoja, liittyen varusteisiin, terveyteen, ravintoon sekä kuntouttamiseen. Liza kouluttautuu eri ammattilaisten kautta edelleen, ja toteaa ettei oppiminen lopu milloinkaan. Liza myös pitää luentoja ja kursseja varusteista ja satuloista.

Tällä hetkellä Liza kurssittautuu kansainvälisten osaajien järjestämillä verkkokursseilla sekä The Society of Master Saddlers-koulutuksilla.

Kuva: Saana Pajunen

Siksipä Leather Equitation – oma taiteenlajini hevosalalla.

Koulutus ja ammattitaito

Liza on aloittanut ammattiinsa opiskelun Ypäjän hevosopistolla vuonna 2017. Ensin hevosalan perustutkinnonosan, varusteiden valmistus- ja korjaus. Perusopintojen perään opiskelu jatkui Ypäjällä. Valjassepän ammattitutkintoon Liza valmistui vuonna 2019.

Keskeistä on löytää tarinaasi kuunnellen ja kanssasi keskustellen juuri sinulle ja hevosellesi toimivin ratkaisu, niin satulan kuin muidenkin varusteiden osalta.

Hevosen hyvinvointi on Lizalle erittäin tärkeää. Hevostenomistajat haluavat että hevosesta huolehtivat ihmiset (tallinpitäjä, kengittäjä ja eläinlääkäri) ovat alansa osaavia ammattilaisia. Aivan yhtä tärkeää on käyttää ammattiosaamista myös varusteiden ja oikean satulan valinnassa, sovittamisessa ja toppaamisessa. Ammattitaitoinen satulaseppä varmistaa omalta osaltaan ratsukon hyvinvoinnin, turvallisuuden sekä yhteistyön onnistumisen ja mukavuuden. Oikein topattu satula on osa ennakoivaa hevoshuoltoa.

Siispä sopivat varusteet on yhtä tärkeä asia kuin kengitys, lihashuolto tai hampaiden raspaus.

Satulaseppä Liza
Kuva: Miina Pulkkinen

Sopivaksi sovitettukin satula vaatii säännöllisen huollon & tarkastuksen

Vaikka satula olisikin hevosellesi täydellinen, ei se pysy ikuisesti hyvänä ilman säännöllistä huoltoa. Toppaukset painuvat käytössä, joten ne vaativat tarpeen mukaan uusimista, jotta satulan symmetrisyys, tasapaino ja istuvuus säilyy.

Satulaa rasittaa sekä hevosen että ratsastajan mahdollinen vinous ja jos satulaan noustaan aina samalta puolelta. Etenkin jos satulaan noustaan maasta ilman koroketta, näkyvät nämä ennen pitkää satulan toppauksissa, pahimmillaan nämä rasittavat jopa satulan runkoa.

Liza suosittelee, että satula tarkistettaisiin kerran vuodessa!