Olen Liza, satulaseppä, pitkänlinjan hevosihminen ja ikuinen varusteintoilija.

Olen ollut hevosten parissa yli 20 vuoden ajan, ja se miksi olen nyt tällä tiellä, on halu osaamiseen lähtenyt alunperin omasta tarpeesta. Omien hevosteni kanssa kun on vaalinut kaikilta osin mahdollisimman toimivia ratkaisuja, niin arjessa kuin kilpailuissa.

Olen aina ollut erityisen kiinnostunut hevosten hyvinvoinnista, anatomiasta ja sitä kautta varusteiden sopivuudesta hevoselle ja yksilöllisestä huolenpidosta, niin hevosen kuin varusteiden. Käyn säännöllisesti eri ammattilaisten kursseilla, ja koen että ikuinen oppiminen jatkuu aina.

Työkalupakkiini kuuluu ratkaisukeskeisiä, toiminnallisia ja käytännöllisiä menetelmiä työni toteuttamiseen. Intohimo käsillä tekemiseen sekä nahan vapaisiin muotoihin ja luonnollisuuteen tekevät työstäni itselleni erityisen, mikä näkyy varmasti ulospäin.

Kuva: Hertjekker.net – Mirella Ruotsalainen

Siksipä Leather Equitation – oma taiteenlajini hevosalalla.

Koulutus ja ammattitaito

Olen suorittanut Ypäjän Hevosopiston hevosvarusteiden valmistus- ja korjaus, hevosalan perustutkinnonosan josta jatkoin suoraan Ypäjällä Valjassepän ammattitutkintoon, mikä on Suomessa ainoa satulasepän koulutus. Ammattitutkintoon valmistuin v. 2019.

Keskeistä on löytää tarinaasi kuunnellen ja kanssasi keskustellen juuri sinulle ja hevosellesi toimivin ratkaisu, niin satulan kuin muidenkin varusteiden osalta.

Hevosen hyvinvointi on minulle erittäin tärkeää. Hevostenomistajat haluavat että hevosesta huolehtivat ihmiset (tallinpitäjä, kengittäjä ja eläinlääkäri) ovat alansa osaavia ammattilaisia. Aivan yhtä tärkeää on käyttää ammattiosaamista myös varusteiden ja oikean satulan valinnassa, sovittamisessa ja toppaamisessa. Ammattitaitoinen satulaseppä varmistaa omalta osaltaan ratsukon hyvinvoinnin, turvallisuuden sekä yhteistyön onnistumisen ja mukavuuden. Oikein topattu satula on osa ennakoivaa hevoshuoltoa.

Siispä sopivat varusteet on yhtä tärkeä asia kuin kengitys, lihashuolto tai hampaiden raspaus.

Sopivaksi sovitettukin satula vaatii säännöllisen huollon & tarkastuksen

Vaikka satula olisikin hevosellesi täydellinen, ei se pysy ikuisesti hyvänä ilman säännöllistä huoltoa. Toppaukset painuvat käytössä, joten ne vaativat tarpeen mukaan uusimista, jotta satulan symmetrisyys, tasapaino ja istuvuus säilyy.

Satulaa rasittaa sekä hevosen että ratsastajan mahdollinen vinous ja jos satulaan noustaan aina samalta puolelta. Etenkin jos satulaan noustaan maasta ilman koroketta, näkyvät nämä ennen pitkää satulan toppauksissa, pahimmillaan nämä rasittavat jopa satulan runkoa.

Suosittelenkin, että satula tarkistettaisiin kerran vuodessa!